Skip to content


Започва “Месеца на Фотографията 2014″

Header

Започва “Месец на фотографията”

Над 60 фотоизложби в София и страната ни очакват през юни

Пълната програма на събитието може да намерите на: www.monthofphotography.net

На 3-и юни от 19:00 ч. в галерия Индустриална 11 ще бъде положено официалното начало на едно от най-мащабните фотографски събития в България. “Месец на фотографията” представя своеобразна картина на съвременната българска и световна фотография с нейното разнообразие от подходи и технологии. В събитието участват основно Български автори, но ще бъдат представени и изложби на автори от САЩ, Италия, Еквадор, Унгария, Македония, Нова Зенландия, Сърбия, Армения, както и няколко конкурсни и колективни изложби събиращи автори от цял свят работили по определена тематика.

Месец на фотографията дава поле на изява, както на утърдени професионалисти и класици във фотографията, така и на съвсем млади автори. Именно изложби на ученици и студенти ще могат да бъдат видяни на откиването на 3-и юни, когато ще бъде представена изложбата от традиционния конкурс Фотоакадемика и изложбата “Моят свят”, представяща погледа на деца от 14 до 18 годишна възраст. Кулминацията на вечерта ще бъде връчването на статуетка за цялостен принос във фотографията.

Изложбите в Месец на фотографията показват, че технологията не е водеща в това да се покаже интересна фотография. Две от изложбита са правени с пинхол камери направени от подръчни материали. “Соларография” на Борис Попхристов, вече виси по стените в “СКЛАДА” в София. Тя е правена с… бирени кутийки, които са оставяни да снимат между 1 и 6 месеца като запечатват пейзажи и пътя на слънцето за периода.

Соларография, Борис Попхристов

Кадър от изложбата “Соларография” на Борис Попхристов. Снимката е правена в рамките на 6 месеца с бирена кутийка.

От най-примитивните снимачни технологии “Месец на фотографията” ни води към най-модерните такива в две изложби снимани с телефон. На 4-и юни в Уникредит Студио, изложбата “Свобода” ще представи опитите на 7 изявени фотографи за снимане с Инстаграм. Любопитният кураторски проект  “SELFIEka” пък е събрал в изложба  стотици “селфита” показвайки, че този тип фотография може да бъде много повече от физиономия с нацупени устни заснета в огледалото.

Javier Sanchez, Selfie

Селфи на мексиканеца Хавиер Санчез. От 6-и Юни в Експо Баня Рока ще може да видите изложбата “SELFIEка” показваща стотици селфита.

Fotoevidence е на българската фотографка Светлана Бахчеванова, който се развива в САЩ и има за цел чрез фотография да разказва истории, в които са нарушавани човешките права. Още на 2-и юни в Червената къща в София ще бъдат открити изложбите “Urban Cave” (Градска пещера), която представя живота на бездомниците в Ню Йорк и “Ку Клукс Клан”, която показва съществащото и днес общество. В същата вечер ще бъде показан и проектът “Veni Vidi Vici” на Ади Петрова, който разказва историята на една раково болна жена.

Urban Cave

Urban Cave на Андреа Рийс от САЩ показва живота на бездомниците в Ню Йорк

Veni Vidi Vici Veni Vidi Vici 2

Veni Vidi Vici на Ади Петрова разказва историята на борбата с рака. От 2-и Юни в Червената Къща

Разбира се, “Месец на фотографията” не представя само изложби правени с нетрадиционни технологии или показващи социални проблеми. “Месец на фотографията” представя множество творчески търсения, интересни проекти, разкази за далечни пътувания и дестинации и фотография, която просто носи естетическа наслада. В събитието има и множество лекции, дискусии и семинари.

“Месец на фотографията” се опитва да представи един цялостен образ на фотографията днес. Възможно е част от него да не ви допадне, но вярваме, че идния месец всеки ще намери страни на фотографията, които да го впечатлят.

Трудно е да се представи всичко, което събитието предлага само в една публикация, затова Ви каним да следите програмата на официалния сайт на събитието: www.monthofphotography.net

Може да се регистрирате и за информационния бюлетин на събитието, за да получавате информация по имейл: https://photovacation.wufoo.com/forms/zfkzbvg0te4n1g/

Месец на фотографията в страната

Тази година “Месец на фотографията” далеч няма да бъде само в София. Изложби ще има и в Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Перник, Гоце Делчев, Севлиево, Смолян, селата Бистриц и Безден и Благоевград, където днес (02.06.2014) в сградата на общината, ще има грандиозно откриване с гости от цялата страна на изложбата по случай 15 годишнината на Национално сдружение фотографска академия “Янка Кюркчиева” (организаторите на Месеца на фотографията).

Някои от изложбите в страната вече могат да бъдат видяни. В Кюстендил в Художествена Галерия „Владимир Димитров – Майстора” до 5-и юни може да видите изложбата на Детелина Тихолова “Отвътре”, а в Пловдивската галерия на “Дружество на пловдивските художници” може да видите селекцията от първото издание на международния фотосалон Пловдив.

Отвътре

В Кюстендил изложбата “Отвътре” представя един близък поглед към няколко интересни професии.


Фото Салон Пловдив

Кадър от финалната селекция на фотосалон Пловдив.

Събитията в страната може да следите в официалната програма на събитието на: www.monthofphotography.net

————————-

За въпроси и информация:

Tel: 0888812284 – Отдел Връзки с обществеността

email: month@photoacademy.org

Web: www.monthofphotography.net

бутони за социални мрежи

Posted in Изложби, Конкурси, Новини, Пленери.

Tagged with , , , , , , , , , , , , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.google9505503867c31b4f.html