Skip to content


Изложба и откриване на Фондация “Пламен Горанов″ – Варна

На 21 юни от 18.30 часа в Градската Художествена Галерия във Варна ще бъде отбелязано основаването на фондация “Пламен Горанов”. Събитието ще бъде съпроводено от изложба на 9 от неговите вече публикувани фотографии. Фондация “Пламен Горанов″ е създадена през пролетта на 2013 година, с мисията да съхрани наследството на Пламен Горанов и да окуражи съзидателното у всички българи.

Подбраните за изложбата фотографии са срез на творческото присъствие на Пламен Горанов (pacolon), провокиращо зрителя с хумор, гротеска и социално предизвикателство. Не бива обаче да мислим за Пламен единствено като за фотограф. Неговото творчество е обемно, фотографията е по-скоро начин да документира пространствените инсталации, които съгражда. Пламен създава един утопичен свят в който се сблъскват реалността – често неугледна и депресираща – и оптимизмът, присъщ на всички човеци. В творбите си той успява да събере желания и реалния свят на своите герои, сякаш за да им вдъхне увереността, че и върху канавата на мизерията, мечтите остават красиви, безплатни, достъпни. Пламен създава този утопичен свят с намерени (found art), а не специално създадени художествени материали. Това внимание към находката – умрял гълъб, стара ютия, използвана стирка – напомня за арте повера в най-кристалната му форма. Създаването на изкуство за него е не просто способ за себеизразяване, а необходимост на съществуването.

Трагичната биография на Пламен Горанов го превърна в символ на цяло едно поколение. Непримиримостта му към социалното вероломство кулминира в акт, чиято изкупителна сила тепърва ще осъзнаваме. Втренчването в символната стойност обаче крие риска от схематизация. Обръщането към артистичния свят на Пламен е начинът да пазим плътността на присъствието му.

Както често се случва, неподправеният талант не се нуждае непременно от професионално художествено образование. Варненската художествена галерия винаги е била партньор, който не дели творците според формалния критерий “професионализъм”; селекцията на галерията остава безкомпромисна единствено към качеството на творбите и заявената в тях творческа позиция.

Информация на сайта на фондацията, ако някой желае да популяризира това събитие другаде:
www.plamengoranov.org – цък

За потребители на фейсбук – цък

П.П. Ако желаеате да прочетете и една статия в “Дневник”
С фотографска изложба Пламен Горанов напомня: “Протестирайте с настроение”

Изложба и откриване на Фондация "Пламен Горанов" - Варна

бутони за споделяне

Posted in Изложби, Новини.

Tagged with , , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.google9505503867c31b4f.html