Skip to content


“Under Destruction” – една фотографска изложба на Никола Михов в София

Център за култура и дебат „Червената къща” (5 – 31 март, 2013 г.) Откриване: 5 март (вторник) 18:30 – 21:00 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща” представя серията на фотографа Никола Михов „Under Destruction”, номинирана за награда на Салона на Фотографията в Париж през 2012 г.
Серията е заснета в град Шънджън, намиращ се в непосредствена близост до Хонг-Конг. През 1979г. Дън Сяопин обявява тогавашното рибарско селище за първата специална икономическа зона в страната. Днес само 30 години по-късно, Шънджън е сред най-бързо разрастващите се градове в света с близо 12 милиона жители. В началото на 80-те години градът е застроен с гъстонаселени квартали, които приютяват мигриращи работници от всички краища на Китай. Днес много от тези квартали вече са разрушени, а други чакат реда си, заобиколени от небостъргачи, жилищни кули и градски магистрали.
Серията „Under Destruction” представя съдбата на “Ганся”, последният подобен квартал в централната част на града. Когато градската управа решава кварталът, в който живеят близо 70 000 души да бъде разрушен, някои от жителите му отказват да напуснат, защото не могат да си позволят значително по-високите наеми за новите жилища. Така разрушаването на комплекса е забавено с повече от две години, което води до големи загуби за инвеститорските компании. Властите от своя страна спират подаването на вода и разрушават околните сгради.
Никола Михов (www.nikolamihov.com) е роден в София през 1982 г. През 2002 г. заминава за Париж, където започва да се занимава с фотография. Участва в редица международни изложби и фестивали. Носител е на наградата за Фотожурналистика на Съюза на българските журналисти (СБЖ) през 2012г. Номиниран е за наградата „Еssl Art Award” на музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена през 2011 г., както и за наградата на „Salon de la Photo” в Париж през 2012 г. През юни същата година излиза неговата първа фотографска книга „Forget Your Past – монументалните паметници от времето на комунизма”, издадена от „Жанет 45”, която попада в селекцията “The best photobooks of the year” на британското списание “British Journal of Photography.
Център за култура и дебат „Червената къща” ул. “Любен Каравелов″ № 15 зала „Бeзименна”, зала „Гъливер” Работно време: всеки ден между 10.00 и 19.00 ч., почивни дни: събота и неделя
За контакти: Център за култура и дебат „Червената къща” 02/988 81 88 Никола Михов: nikolamihov.com@gmail.com, 0882486522

Under Destruction-фотографска изложба на Никола Михов

бутони към социални мрежи

Posted in Изложби.

Tagged with , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.google9505503867c31b4f.html