Skip to content


„Бромойл отпечатъци” – изложба в галерия “Ластици” в София

Да правиш бромойл в 21 век е да се върнеш в началото на миналия, при пикторалистите: заради неясното раздвоение пред отпечатъка за картина или фотография точно става въпрос. Бромойлът е единственият „граничен” процес между двете изкуства (доколкото фотографията се смята за изкуство), там където точките литографско мастило, нанесено на ръка с четка се доближават до поантилизма (и най-общо импресионизма). Възможността да направиш картина от фотография. Емоцията да „рисуваш” с четка по хартията, докато се отдалечи на крачка от фотографията и се приближи на крачка до живописта.Трудността от намирането на „точните хартии” (отдавна спрени от производство), литографските мастила и характерните четки за нанасяне на мастилата правят процеса „екзотичен” и в същото време ценителски във века на цифровата фотография. Отскок в миналото към изображения, създадени с много любов, дълги часове работа, кафе, вино и литографско мастило.

За „Бромойл отпечатъци”, Любомир Арабаджиев, фотограф:

“Бромойл…Загадъчна техника.Трудно е да се прави, трудно е да се коментира и анализира.Как се постига резултат? Процесът изисква практика. Не всичко може да се получи изведнъж. По този повод, винаги се сещам за откровенията на големия руски бромойлист Николай Павлович Свищов-Паола: “..дълго, без резултат хабих лист след лист фотохартия, ругаейки авторите на статии за бромойл, но не се предавах. Наградата за моят труд дойде с успешен портрет на сина на мой приятел..” Който е опитал, ще се съгласи. Венета Тилева го знае. Знае и как да придаде съвременно излъчване на изображенията си, покрити с мастило.Абстрактни, носталгични, изящни и спокойни класически изображения. Трудно съчетание, постигнато с лекота от Венета. С лекота, защото работите й са откровени, вид себеизразяване. Нещо като автопортрет.”

Венета Тилева – биографични данни:

Родена в гр. Ст.Загора, завършила Френската гимназия “Ромен Ролан” в града. Бакалавър по философия от СУ „Св. Климент Охридски. След повече от 10 години работа в радионовините, заменя студиото за тъмната стаичка. Занимава се с класическа фотография повече от 5 години. Интересува се от благородните процеси във фотографията – солен печат, цианотипия и основно бромойл: един от „най-бавните” и красиви процеси във фотографията. Снима на среден формат, предимно портрети. Обича целия процес – от натискането на спусъка през проявяването на филмите до копирането на фотографиите в тъмната стая.

„Бромойл отпечатъци” е първата изложба в България, посветена изцяло на този изящен процес, както и първа самостоятелна изложба за автора. Случва се в галерия „Ластици” – ул. „Кърниградска” 7, София, от 05 до 25 юни. Откриването на изложбата е на 5 юни от 19.30 часа.

За галерията:

Изложбата „Бромойл отпечатъци” е и първата самостоятелна експозиция в галерия „Ластици”, която е основана едва преди 4 месеца, през февруари 2012 г. Галерия „.Ластици”/Rubber Gallery е първото пространство в София, специализирано изцяло за продажба на авторска фотография.

Галерията представя автори от различни направления, стилове, тенденци и предлага богат избор от техники, както и размери на копията. Алтернативна фотография, дигитални принтове, черно-бяла фотография, полароиди, ломография намират място на ул. „Кърниградска” 7. Обединяващ е високият художествен стандарт. „ Ластици” е галерия, магазин, къща за фотография, място за общуване, обмен на идеи, информация, мнения, за откриване на нови автори, както и за удоволствието от фотографиите на утвърдените. Желанието на авторите на „Ластици” е да са подчинени единствено на добрия вкус и да събуждат обич към фотографията ежедневно – както в колекционерите на изкуство, така и във всеки, решил да отвори вратата на галерията. Работното време е всеки ден без понеделник от 12.00 до 19.30

„Бромойл отпечатъци” – изложба в галерия “Ластици”

бутони към социални мрежи

Posted in Изложби.

Tagged with , , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.google9505503867c31b4f.html